De forse daling van tal van rentes in de afgelopen anderhalf jaar maakt lenen goedkoper. Maar wie een pensioenregeling op basis van een lijfrenteuitkering heeft, is de klos als de uitkering op korte termijn geregeld moet worden.

De meeste werknemers in Nederland hebben nog altijd een pensioenregeling die gebaseerd is op een percentage van het gemiddelde loon. Maar er zijn ook werkgevers die liever kiezen voor een vaste premiebijdrage. Die wordt vervolgens belegd en aan het eind van de rit krijgt de werknemer een lijfrenteuitkering.

Bij zo’n uitkering wordt het opgebouwde vermogen in deeltjes over een aantal jaren of levenslang uitgekeerd. De rentestand op het moment dat de uitkeringsfase start, is van groot belang.

In de pensioenwereld wordt dit systeem ‘defined contribution’ genoemd, een toezegging van de werkgever over de premiebijdrage, in tegenstelling tot een toezegging die gekoppeld is aan de hoogte van het loon (defined benefit).

Verzekeringsmakelaar AON Hewitt houdt met een speciaal model bij hoe ‘defined contribution’-regelingen scoren vergeleken met defined-benefitregelingen. Uit de jongste rapportage over het eerste kwartaal van 2015 gaat, blijkt dat de lage rente er zwaar inhakt bij defined contribution-regelingen. In het Nederlands worden die overigens ‘beschikbarepremieregelingen’ genoemd.

Pensioenstrop lijfrenteuitkering

Onderstaande infographic laat zien dat de uitkering van zo'n lijfrenteconstructie voor bijvoorbeeld een vijfentwintigjarige momenteel 4 procent minder oplevert, vergeleken met de start van 2014.

(Pensioenvergelijker AON Hewitt, eerste kwartaal 2015; klik voor uitvergroting)

aon

Hoe ouder de werknemer, hoe groter de schade. Voor een 55-jarige is het negatieve effect liefst 9 procent. Dit heeft ermee te maken dat ouderen nauwelijks speelruimte meer hebben om bijvoorbeeld de vermogenspot te laten groeien door meer te beleggen in aandelen. Zij moeten vooral zorgen dat het opgebouwde vermogen behouden blijft en kunnen dus minder risico nemen.

Nu hangt het uiteraard af van individuele pensioenregelingen wat het werkelijke effect is van de rentedaling van de afgelopen tijd, maar de trend die AON signaleert is wel duidelijk. En die geldt niet alleen voor pensioenfondsen die met een beschikbarepremieregeling werken, maar ook voor zzp'ers en anderen die via fiscale bankspaar- of lijfrenteconstructies aanvullend pensioen opbouwen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl